Wilt u een tablet aanschaffen? Ontdek hier welke bij u past!

Wilt u een tablet kopen? Als u overgaat tot de aankoop van een tablet heeft u al een aantal keuzes gemaakt. U heeft er namelijk al voor gekozen om geen nieuwe laptop of andere vorm van een computer te kopen. Toch bent u er nog niet. Voordat u de juiste tablet kunt kopen, zult u een hoop keuzes moeten maken over de uiterlijke kenmerken en functionaliteiten die voor u belangrijk zijn. Het is goed om te bedenken waar u het apparaat voor gaat gebruiken en ook waar u de tablet het meest zal gaan gebruiken. We helpen u in dit artikel met het maken van diverse keuzes.

Tablet kopen tips

Processor en rekenkracht

Om een processor te beoordelen kijkt u onder meer naar de kloksnelheid: het aantal bewerkingen dat een processor per seconde kan uitvoeren. Hierbij geldt: hoe hoger de kloksnelheid, des te sneller de tablet. Daarnaast kijkt u naar het aantal kernen en de hoeveelheid cache om de snelheid van een processor te beoordelen.

Een andere keuze die u moet maken is over het beeldscherm ofwel het formaat. Een van de belangrijkste redenen om een tablet te kopen is het handzame formaat, het lichte gewicht en het feit dat een tablet gemakkelijk onderweg mee te nemen is. Tablets zijn grofweg in 2 categoriën in te delen: tablets van rond de 10 inch en tablets rond de 7 inch.

Besturingssysteem

De meeste tablets die momenteel worden verkocht draaien op Android, Apple iOS of Windows. Het is belangrijk om te bepalen welke van deze besturingssytemen u het prettigst vindt werken.

Het is verstandig om bij uw keuze rekening te houden met de andere apparaten die u al heeft staan, zoals uw mobiele telefoon, uw desktop en/of laptop. Heeft u bijvoorbeeld een Macbook Of Imac en een Iphone? Dan is het aan te raden om een Ipad te kopen, deze draaien op Apple iOS en kunnen dus perfect communiceren met uw laptop en telefoon. Het zelfde geldt voor een Windows Laptop of Android telefoon!

Tablet Camera

Tablets zijn op de achterzijde voorzien van een camera voor het maken van foto’s en video’s. De kwaliteit van de gemaakte beelden hangt onder andere af van het type camerasensor en de hoeveelheid megapixels. Daarnaast heeft een tablet op de voorzijde vaak een minder goede camera voor videobellen en het maken van selfies.

Wi-Fi of mobiele data

Om de tablet met het internet te verbinden is er op de meeste tablets een wifi verbinding mogelijk. Daarnaast zijn er echter ook tablets met 3G of 4G connectiviteit, waarmee ook onderweg gebruik kan worden gemaakt van internet via de mobiele verbinding. Handig als u veel op reis bent! Hieraan zijn wel vaak extra kosten verbonden. Let daar dus op.

Daarnaast is (gratis) Wi-Fi op steeds meer plekken beschikbaar. Mobiele connectiviteit hoeft dus zeker geen vereiste te zijn voor uw nieuwe tablet.

Wilt u uw tablet vooral voor onderweg?

Wilt u uw tablet vooral onderweg of op reis gaan gebruiken, dan kunt u het beste kiezen voor een klein formaat. Een kleine tablet is ongeveer 7-8 inch. Omdat deze tablets zo compact zijn, kunt u u deze erg gemakkelijk meenemen. Wilt u vooral de volgende taken op uw tablet uitvoeren, dan kunt u het beste voor een kleine tablet kiezen:

 • mail lezen en beantwoorden
 • surfen over het internet
 • documenten en boeken lezen
 • spelletjes spelen.

De meeste kleine tablets draaien op Android, vaak hebben deze een uitbreidbaar geheugen, een groot aanbod van apps en u kunt het uiterlijk naar geheel naar eigen wens instellen.

Gaat u uw tablet in of rondom het huis gebruiken?

Wilt u uw tablet vooral thuis gaan gebruiken, dan kunt u het beste kiezen voor een middelgrote tablet. Deze zijn ongeveer 9-10 inch. Middelgrote tablets zijn het meest populair omdat u er beter mee uit de voeten kunt dan op een klein tablet en ze een stuk betaalbaarder zijn dan grote tablets. Oftewel: het beste van twee werelden! Vooral voor het uitvoeren van de volgende taken kunt u het beste voor een middelgrote tablet kiezen:

 • video’s bekijken
 • spelletjes spelen
 • boeken lezen
 • en natuurlijk gaat e-mailen en surfen over het internet ook supersnel en overzichtelijk.

Wilt u een middelgrote tablet, dan kunt u kiezen voor een tablet die iOS, Android of Windows draait. Het voordeel van een iOS-tablet is dat het een hele gebruiksvriendelijke interface heeft. Daarnaast is het handig wanneer u al een iPhone of Mac heeft, omdat alles dan heel gemakkelijk met elkaar samenwerkt. Het voordeel van een Android-tablet is dat het uiterlijk naar eigen wens kunt instellen en een Windows-tablet heeft weer als voordeel dat het een volledige intergratie met Windows heeft.

Wilt u uw tablet vooral zakelijk gebruiken?

Wilt u een tablet voor zakelijk gebruik, dan kunt u het beste kiezen voor een grote tablet. Een grote tablet geeft zoveel mogelijkheden tot productieve apps, dat u hem haast als vervanging van uw laptop kunt gebruiken. Zeker in combinatie met een extra toetsenbord. Daarnaast is het gemakkelijk aantekeningen maken op een groot scherm en zijn presentaties en video’s overzichtelijk te bekijken. Op een grote tablet komt u met de volgende taken gemakkelijk uit de voeten:

 • aantekeningen maken
 • presentaties bekijken
 • video’s en series bekijken
 • documenten opmaken en uitwerken
 • boeken lezen
 • en natuurlijk gaat ook hier e-mailen en surfen over het internet supersnel en overzichtelijk.

Grote tablets kunt u kiezen met een besturingsprogramma van iOS, Android of Windows. In het maken van uw keuze kunt u ook hier weer meenemen dat iOS over het algemeen populair is vanwege de gebruiksvriendelijke interface, Android vanwege de flexibele interface en Windows vanwege de integratie met een Windows-pc.

Zoals u heeft gelezen er een hoop zaken waar u rekening mee moet houden wanneer u nadenkt over het kopen van een tablet. Neem voordat u tot aankoop overgaat ook onze pagina over een tablet kopen nog even door. Succes met de aanschaf! Heeft u advies nodig kunt u natuurlijk altijd contact opnemen

Keer terug naar artikelen

Aankoopadvies op uw wensen afgestemd

Door de vele apparaten die vandaag de dag te koop zijn is het erg moeilijk kiezen welk apparaat voor u de beste is. Wij helpen u graag de beste keuze te maken

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234