Ondersteuning Windows Vista stopt april 2017

Einde ondersteuning windows vista

Binnenkort is het afgelopen met Windows Vista, vanaf 11 april 2017 stop Microsoft met de ondersteuning hiervan. Dit betekend, dat het gevaarlijk wordt, wanneer U ermee op internet gaat!

In 2014 was het groot nieuws: de ondersteuning van Windows XP zou stoppen. Dit riep veel vragen op. In april 2017, tien jaar na uitgave, gebeurt hetzelfde met XP’s opvolger: Windows Vista. Microsoft stimuleert Windows Vista gebruikers zo om over te stappen naar een nieuwere Windows-versie.

Helaas is het niet altijd mogelijk, om Windows-10 op uw apparaat te zetten, omdat de stuurprogramma's voor de oude hardware niet altijd herschreven zijn voor Windows 8 of windows 10.

Wat is het risico?

Vanaf april 2017 wordt besturingssysteem Windows Vista niet meer voorzien van updates van Microsoft. Deze updates bevatten beveiligingsupdates die uw PC helpen beveiligen tegen virussen en andere schadelijke software waarmee uw persoonlijke informatie kan worden gestolen. Het is dan ook een risico om Windows Vista na 11 april 2017 te blijven gebruiken.

In zekere zin is een besturingssysteem dus nooit voltooid; telkens weer moet er worden gecorrigeerd op nieuwe programma’s, apparaten maar ook bedreigingen van hackers, virussen en andere malware. Het is dus van belang deze updates altijd te installeren. Bescherming van een virusscanner of andere programma’s alleen is niet toereikend!

Online bankieren is niet meer veilig

Online bankieren is vanaf april 2017 niet meer veilig op Windows Vista en ouder.

Als de ondersteuning van Windows Vista stopt, worden zogenaamde ‘lekken’ in Windows niet meer gedicht en hebben hackers vrij spel. Zij speuren programma’s af naar zulke lekken, waardoor zij een systeem kunnen binnendringen op zoek naar persoonlijke informatie of (bank-)inloggegevens.

Ongemerkt worden nu nog veel van deze aanvallen door Microsoft onmogelijk gemaakt door lekken te dichten via updates. Verwacht wordt dat hackers die nu al een lek hebben ontdekt, wachten tot na april 2017 met het misbruiken ervan, zodat ze hier ongestoord mee door kunnen blijven gaan.

Na april 2017 is het dus niet meer vertrouwd om een computer met Windows Vista (of ouder) te gebruiken voor internet. Met name internetbankieren of andere handelingen waar persoonsgegevens in het spel zijn wordt ten zeerste afgeraden. Banken betalen online gestolen geld niet terug als u verouderde software of een niet bijgewerkte virusscanner gebruikt.

Wat kan ik doen?

Windows 10 installeren is een goede optie. Een nadeel hiervan is wel dat u voor uw oude computer een nieuwe officiële Windowslicentie nodig hebt. Is uw computer verouderd, dan is de aanschaf van een nieuwe PC vaak een betere optie. De Windowslicentie én installatie zijn dan gratis. Vaak kunt u uw eigen scherm en andere randapparatuur wel gewoon blijven gebruiken.

Indien u Vista gebruikt en graag advies wilt over hoe u het beste verder kunt werken met uw computer, dan helpen we u daar graag bij! Wij voorzien u van advies of het mogelijk is om op uw huidige PC of laptop te upgraden, of dat het beter is om toch aan iets anders te denken.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

SNEL UW COMPUTERPROBLEMEN OPGELOST

Uw computerproblemen snel en efficient opgelost, en u hoeft de deur niet uit!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234