Probeer eens Linux!

Mensen die gewoon tevreden zijn over Windows, hoeven waarschijnlijk niet te kijken naar iets anders. Maar er zijn wel redenen om Linux te gebruiken in plaats van Windows, of om tenminste te proberen om te zien wat er bevalt en wat niet.

Windows staat er niet om bekend het meest lichtgewicht en snelle besturingssysteem te zijn en oudere versies zijn vaak kwetsbaar voor virussen en malware. In dit artikel noemen wij een aantal besturingssystemen die lichtgewicht, simpel en prima geschikt voor alledaagse taken.

Linux is gelikter dan ooit

De meeste Linux-distributies hebben de basisprincipes van de PC niet links laten liggen. Microsoft wekte flink wat ergernis op met Windows 8, maar populaire Linux versies als Fedora en Linux Mint bleven rustig doorgaan op wat we decennia gewend zijn en verfijnden de traditionele PC-interface verder.

Mensen die XP, Vista of Windows 7 gewend zijn, zullen mogelijk enkele Linux-distributies beter begrijpen dan Windows 8 of 10 . Het 'startmenu' van Linux Mint lijkt veel meer op het oude Windows-startmenu dan die van Windows 10 met de diverse Tegels.

De dagen van incompatibiliteit met PC-hardware (vooral netwerk en audiocomponenten) liggen gelukkig grotendeels achter ons. De meeste Linux-besturingssystemen werken met een heleboel moderne PC's en hardware, hoewel het soms wel wat extra moeite kost.

Nog beter: u kunt een Linuxdistributie uittesten vóór installatie, zodat u kunt zien of alles naar behoren werkt met uw hardware. Daar komen we straks nog op terug. Het belangrijkste punt is dat Linux geen onbegrijpelijk pakket meer is dat alleen voor doorgewinterde computergebruikers goed werkt, maar voor doorsnee gebruikers lastig is. Er zijn een heleboel gelikte, verfijnde versies die door iedereen simpel zijn te gebruiken.

Er is voldoende goede open source-software

De kwaliteit (of het gebrek daaraan) van open source-software is flinke tijd een ergernis geweest in de Linux-wereld, maar dat is allang niet meer zo. Linux heeft goede of zelfs betere alternatieven voor de meeste Windows-software, van Office-rivalen (Libre Office, Open Office), Photoshop-alternatieven (GIMP) tot mediaspelers (VLC). Met die drie heeft u sowieso al software die de meeste gebruikers willen hebben. Met Steam is gamen op Linux ook een stuk makkelijker geworden.

In het verleden was het ook vrij lastig om films of muziek af te spelen, maar ook dat is niet meer het geval. VLC speelt zo'n beetje alles wat u maar wilt, en Chrome (binnenkort ook Firefox) ondersteunt streamingdiensten als Netflix, zodat u ook gewoon video's kunt streamen vanaf uw Linux systeem. Ook muziek diensten zoals Spotify of Tidal(web app) werken tegenwoordig gewoon goed op Linux.

Een groot aanbod makkelijk te installeren softwarepakketten

Als u een bekende Linuxdistributie installeert, dan heeft u toegang tot een groot aanbod aan softwarepakketten, via de zogenaamde software repository. U kunt dit vergelijken met een app store. Wilt u een toepassing installeren om foto's of audio te bewerken, heeft u een programmeeromgeving nodig voor een bepaalde programmeertaal: het wordt voor u gedownload en geïnstalleerd.

Wij hebben de indruk dat de kwaliteit van de toepassingen in Linux-softwarerepositories in het algemeen hoger is dan de kwaliteit van bijvoorbeeld de Google Play applicaties. En de toepassingen in de repositories bevatten beduidend minder advertenties.

Maar PC-gebruik draait bij de meeste mensen om webtoepassingen: checken van Facebook, sturen van e-mails, bekijken van een video op YouTube, bestellen via bol.com, et cetera. Deze activiteiten werken prima op browsers als Chrome en Firefox die niet anders functioneren dan op Windows.

Het moderne Linux-systeem kan bijna alles aan wat u ermee wilt doen, hoewel gamers vaak wel een Windows-partitie willen hebben!

Linux is gratis

De code is vrij en de software kost u geen cent. Dat betekent ook dat het uitproberen ervan geen (financiële) investering kost en de drempel laag is om eens zo'n probeersessie te starten. Het is ook handig als u zelf pc's in elkaar zet of een ouder systeem bijwerkt naar nieuwe software, u geen 135 euro hoeft neer te tellen voor een Windows-licentie.

Linux draait goed op oude pc's

Windows XP behoort tot het verleden en ook het einde van Windows Vista is nabij. Maar nog genoeg mensen hebben een oude configuratie staan die moderne Windows-versies niet aankan. Met Linux heeft u niet alleen een modern besturingssysteem, het kan nieuw leven blazen in verouderde pc's met een lichtgewicht versie als Puppy Linux of Lubuntu.

Die overstap hoeft geen lastige te zijn. Er zijn talloze Linux-alternatieven die zijn bedoeld voor ex-XP-gebruikers die een nieuw systeem zoeken. Deze distro's hebben dan een speciale Windows XP-modus die de look en feel van het door veel mensen geliefde besturingssysteem hebben.

Windows 10 ontneemt keuzes

Dit lijkt misschien een beetje off-topic en/of anti-Windows, maar de kern van het probleem draait voor menig gebruiker om deze kwestie. De aantrekkelijkste Linux-feature is voor deze mensen misschien niet zozeer iets wat het besturingssysteem doet, maar juist wat het niet doet. Dat komt door Microsofts onverstandige aanpak van een aantal gebieden.

Het begon al met de upgrade pop-up's op Windows 7 en 8.1 die devolueerden naar malware-achtige vormen. Toen dat niet genoeg bleek, werd het nog erger met gedwongen upgrades - Windows 10 werd een aanbevolen update, zodat hij automatisch meekwam binnen Windows Update.

Nog recentelijker zorgde de Anniversary Update voor enkele onaangename verrassingen. Enkele privacy-instellingen zijn weer teruggezet, met name die te maken hebben met het laten zien van advertenties. U krijgt nu bijvoorbeeld reclame voor uw kiezen in het meldingencentrum.

Windows 10 beperkt keuzes nog verder door het updatebeleid van mobiele besturingssystemen te kopiëren: u kunt nu niet meer kiezen welke updates u installeert en welke juist niet. Op consumentenversies kunt u zelfs helemaal niet weigeren om updates te ontvangen. Als Microsoft een updatebundel uitbrengt voor Windows 10, heeft u die te slikken of helemaal niet. Dat geldt nu ook voor Windows 7 en Windows 8.

Als laatste geeft Windows 10 veel meer informatie door naar Microsoft dan eerdere versies deden. Veel gebruikers zijn dik tevreden over Windows 10, maar sommige van deze zetten zijn controversieel en laten gebruikers toch kijken naar Windows-alternatieven.

Geen bloatware

U kent het wel, van die programma's die zeggen vanalles te doen, en die na een bepaalde tijd beginnen te zeuren dat u een licentie moet kopen. Misschien geeft die software ook wel informatie van u door aan derde partijen, dat is moeilijk te zeggen. En deze software verwijderen is ook niet altijd makkelijk, omdat het vaak onduidelijk is wat er nu wel nodig is om uw PC te kunnen gebruiken, en wat niet.

Een open source Linuxdistributie is nooit voorgeïnstalleerd. U moet dus een "vervelende" installatieprocedure doorlopen. Maar wat u dan heeft, is een schoon systeem zonder ongewenste extra's. Dat alleen al maakt het ongemak van het installeren meer dan goed

Het is makkelijk om te proberen!

Bent u om en wilt u eens Linux proberen? Het is gelukkig heel simpel om dat te doen en u kunt zelfs gewoon Windows blijven gebruiken, mocht u twijfelen.

Voordat u Linux op de harde schijf installeert, kunt u het eventueel het eerst proberen met een live-dvd of live-drive. Dat installeert u een bootable versie op een dvd of usb-stick, waarna u de computer kunt laten opstarten vanaf deze schijf in plaats van de harde schijf waar Windows op staat. Dat kost vrijwel geen moeite en u kunt verschillende Linux soorten op deze manier snel proberen zonder de Windows-installatie of data-opslag in de problemen te brengen.

Maar welke linux dan?

Welke Linux distributie moet u proberen? We hebben het in dit artikel al over verschillende versies gehad, bijvoorbeeld het populaire Ubuntu, lichtgewicht Puppy Linux, innovatieve Fedora, fijnmazig aanpasbare Arch, of een van de vele andere varianten.

Ubuntu, Xubuntu, of Lubuntu

Ubuntu is simpelweg één van de makkelijkst te gebruiken Linux-distro's, waarbij u als gebruiker ook programma's kunt installeren zonder uw hele computer overhoop te gooien. Zo komt Ubuntu met een Software Center', een soort App Store waar programma's met één druk op de knop te installeren zijn. Ubuntu is daarnaast nog steeds te configureren via de command line, waardoor het het perfecte besturingssysteem is voor iedereen die zich in Linux wil verdiepen zonder nachten wakker te blijven om de wifi en het geluid aan de gang te krijgen.

Linux Mint

In 2013 werd Linux Mint uitgeroepen tot 'beste distributie voor newbies' en nog steeds gooit het systeem hoge ogen qua gebruiksgemak. Voordeel van deze distributie is dat u deze kant-en-klaar met audio- en videocodecs kunt installeren waardoor u alle bekende mediabestanden direct kunt afspelen zonder daarvoor aanvullende software te installeren.

Zorin OS

Benieuwd naar Linux, maar bang voor de grote verandering die een overstap vanaf Windows met zich meebrengt? Dan is Zorin een goede kandidaat. Zorin is standaard uitgerust met bekende software als Google Chrome, kantoorpakket LibreOffice en Wine waarmee u Windows-applicaties binnen Linux kunt draaien. Net als Mint is het pakket gebaseerd op Ubuntu, wat maakt dat er een breed scala applicaties beschikbaar is om aanvullend te installeren.

Fedora

De doelgroep van Fedora is, de normale computer gebruikers. Fedora is perfect bruikbaar voor kantoorwerk, internetten, muziek luisteren*, en games. Het gebruik van Fedora in een zakelijke of productieomgeving wordt afgeraden. Fedora Core bevat namelijk bijna altijd de meest recente software. Dat is voor veel mensen een groot voordeel, maar het nadeel ervan is dat niet alle software door-en-door getest is, wat bij de Red HatEnterprise Linux-producten wel het geval is. Fedora Core vormt de basis voor Red Hat Enterprise Linux. In Fedora Core wordt veel met nieuwe technieken geëxpirimenteerd. Bevallen de vernieuwingen, dan zullen ze door Red Hat overgenomen worden.

Arch Linux

Arch is niet voor beginners, deze distributie is één van de ingewikkeldste, maar ook tegelijk de meest persoonlijke versie van Linux die er is. Arch Linux is volledig gebaseerd op het idee dat de gebruiker precies kan bepalen wat deze wel en niet in het systeem wil hebben. Dat betekent dat Arch volledig kaal wordt geïnstalleerd, en dat de gebruiker het zelf van de grond af aan moet opbouwen. Dat vergt behoorlijk wat kennis van de command line, kernels, codes en drivers, maar wie denkt dat hij of zij bedreven genoeg is om Linux volledig te beheersen is Arch Linux het beste systeem.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

SNEL UW COMPUTERPROBLEMEN OPGELOST

Uw computerproblemen snel en efficient opgelost, en u hoeft de deur niet uit!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234