Smartphone privacy-instellingen

Smartphone en privacy

Niet alleen staat uw smartphone vól persoonlijke informatie (documenten, foto’s, e-mails), maar het is ook de toegangspoort tot veel online diensten die u gebruikt (Whatsapp, Facebook, Dropbox, etc.). Het is dus zaak om dat allemaal goed te beveiligen. Met onze tips voor mobiele privacy komt u al een heel eind.

Logisch nadenken

De meeste mensen gaan vrij nonchalant om met hun smartphone. Ze regelen hun bankzaken bijvoorbeeld op een openbaar Wi-Fi-netwerk. Dat is absoluut geen goed idee, hier later meer over! U weet namelijk niet wie er mee kan kijken.

Als u een app installeert is het goed om te bekijken wat voor app het eigenlijk is, wie de ontwikkelaar is en welke gegevens deze app van u wil weten. Door daarvan bewust te zijn kunt u de vraag beantwoorden of u deze app wel wil installeren en kunt u veel problemen voorkomen.

Vergrendel uw toestel

In de praktijk blijken nog altijd heel wat gebruikers de vergrendelingsfunctie niet te activeren omdat ze het niet handig vinden telkens een patroon te moeten natekenen, een pincode of wachtwoord moeten invullen. Maar als u dit niet doet, loopt u wel een risico: wanneer iemand uw telefoon vindt of steelt, kan deze persoon er meteen dure gesprekken mee voeren en krijgt hij toegang tot privacygevoelige informatie, niet de bedoeling toch?

Deel uw locatie niet

U beseft het misschien niet, maar het is niet uitgesloten dat bij elke foto die u met uw smartphone neemt, automatisch ook de locatie wordt ingesloten. Die functie kunt u echter uitschakelen.

Op een iPhone gaat u naar instellingen en selecteert u Locatieservices. Bij de Camera-app zet u de functie vervolgens uit. Uiteraard kunt u ook bij de andere apps uit deze lijst deze functie deactiveren.

In Android moet u daarvoor bij de Camera-app zelf zijn: ook daar vindt u een optie om geolocatie uit te schakelen (hoe u dat precies doet, hangt af van de Android-versie). Ook andere apps en online services kunnen zo’n optie hebben: controleer daarom de instellingen. U kunt ook doortastender te werk gaan en de locatiediensten bij alle apps in één keer uitschakelen. Bij Android doet u dat bij Instellingen > Locatietoegang, waar u dan de Toegang tot mijn locatie uitzet of u verwijdert selectief het vinkje bij GPS-satellieten of bij Wifi en mobiele netwerklocatie.

Accepteer updates

Smartphone apps updaten

Net als bij reguliere computers kunnen er ook in smartphones kwetsbaarheden opduiken waar malware of hackers misbruik van kunnen maken. En net als bij computers worden er updates uitgebracht die dergelijke aanvallen onmogelijk moeten maken. Wanneer er dus een melding van een update komt, installeert u deze dus bij voorkeur zo snel mogelijk.

Checken voor updates op Android

  • Zorg er voor dat uw telefoon is verbonden met een wifi-netwerk.
  • Open de ‘Play Store’-app;
  • Druk linksboven op de drie streepjes;
  • Druk, in het menu dat verschijnt, op ‘Mijn apps en games’;
  • Druk op ‘Alles updaten’, om al uw apps te updaten.

Checken voor updates op de iPhone

  • Zorg er voor dat uw telefoon is verbonden met een wifi-netwerk.
  • Open de ‘App Store’-app;
  • Druk rechtsonder op ‘Updates’
  • Druk rechtsboven op ‘Werk alle bij’ om al uw apps te updaten.

Virusscanners of een beveiligingstool

Een absolute noodzaak is het misschien nog niet, maar het kan in elk geval geen kwaad een beveiligingspakket te installeren op uw android smartphone. Ook in de officiële app stores werden al apps gesignaleerd die toch een vorm van malware bleken te bevatten. Wat extra beveiliging is dus nooit weg. Bekende, gratis pakketten voor mobiele beveiliging zijn onder meer Bitdefender en Avast

Gebruik een andere browser

Voor Android zijn alternatieve browsers beschikbaar, die meer u controle geven over uw gegevens dan de standaardbrowser en Google Chrome.

Ghostery zorgt dat trackers worden geblokkeerd. Zodoende kunnen adverteerders u niet het hele web rond volgen. Dat trucje staat aan de basis van de Ghostery-browser voor Android. Deze maakt inzichtelijk welke trackers u proberen te volgen, en u kunt eenvoudig zelf beslissen welke u toelaat - en vooral ook welke niet. De browser biedt net als veel concurrenten een incognito-modus, hier de Ghost Mode geheten.

Reclame op de smartphone

smartphone advertenties

Zowel Apple als Google hebben een reclamefunctie ingebouwd. Dankzij locatievoorzieningen kunnen de fabrikanten doorgeven aan derden waar de gebruiker zich vindt. Aan de hand daarvan wordt de reclame aangepast.

Dit valt op een iPhone uit te schakelen door naar ‘Instellingen’ te gaan, voor ‘Privacy’ te kiezen en vervolgens op ‘Locatievoorzieningen’ te tikken. Helemaal onderaan staat het knopje ‘Systeem’. Zet het schuifje ‘iAds op locatiebasis’ uit.

Op een Android-toestel heet dit ‘Advertentie-ID’. Ga naar de instellingen van het toestel en kies voor ‘Advertenties’. Schakel ‘Afmelden voor op interesses gebaseerde advertenties’ uit.

Geen root of jailbreak

Geavanceerde gebruikers durven nog wel eens hun iPhone te ‘jailbreaken' of hun Android-toestel te ‘rooten’. Dat geeft hen natuurlijk meer mogelijkheden, maar er zitten ook nadelen en risico’s aan. Om te beginnen vervalt soms de garantie op het apparaat, maar u zet er ook de beveiliging mee op de helling. Zo zullen met name ingebouwde beveiligingsfuncties niet langer behoorlijk functioneren, zodat malware en hackers nu veel meer kans hebben, wat op zijn beurt natuurlijk ook het risico op privacy-inbreuken vergroot.

vermijd dubieuze apps

Nagenoeg elk stuk malware dat ooit een smartphone heeft weten te besmetten is in de vorm van een Trojan op het toestel gekomen. Met andere woorden: de argeloze gebruiker dacht een bruikbaar programma te installeren – en wellicht bevatte de app ook wel nuttige functies! – maar werd er tegelijk ook schadelijke software op het toestel gezet. Om de kans op malware te verkleinen is het daarom verstandig om alleen apps van betrouwbare app stores te downloaden (met name Play Store en App Store)

Google, Microsoft en Apple doen er namelijk alles aan om onbetrouwbare apps uit hun stores te weren. Houd het voor zover mogelijk ook bij de meer populaire apps en lees er het commentaar van andere gebruikers op na voor u een app downloadt.

De officiële app stores zijn nog altijd flink wat veiliger dan onbekende app-verzamelingen.

Mijd openbare wifi-hotspots

Wifi hotspot

Wilt u uw privacy beschermen en voorkomen dat anderen uw gegevens kunnen onderscheppen, vermijd dan het gebruik van openbare en onbeveiligde wifi-hotspots. Zeker als u gaat e-mailen of internetbankieren op zo’n gratis verbinding loopt u meer risico. Schakel in dat geval liever over op 3G/4G of maak gebruik van een VPN om uw verbinding te versleutelen.

Gebruik een vpn-verbinding

Wanneer u via een openbaar netwerk op het internet surft, loopt u automatisch meer risico. Immers, u weet niet altijd met zekerheid wie er achter zo’n hotspot zit en het gevaar is zeker niet denkbeeldig dat die met behulp van speciale software uw data of uw wachtwoorden inleest(snoopen). Door een verbinding met een vpn-server (Virtual Private Network) op te zetten maakt u dat ‘snoopen’ zo goed als onmogelijk. u maakt met een VPN als het ware gebruik van een volledig versleutelde tunnel door het web heen die smartphone en server met elkaar verbindt.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

SNEL EN VEILIG WEER AAN DE SLAG?

U wilt weer een snelle, virusvrije computer? En veilig blijven werken in de toekomst? Laat een expert van Byte Computer naar uw computer kijken

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234