Wat is een VPN service en waar word het voor gebruikt?

Wat is een VPN

Wat is een VPN precies?

VPN, waarschijnlijk heeft u er weleens over gehoord en zo niet, lees dan sowieso even verder. Want VPN is ook voor u belangrijk, zelfs als u nooit downloadt of streamt. Maar wat is VPN, en waarom zou u het moeten gebruiken?

Het gebruik van een VPN verbinding wordt steeds bekender. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat mensen zich steeds bewuster zijn van hun privacy op het internet. Een andere reden is dat ze content willen bekijken die normaal gesproken geblokkeerd zou zijn.

Maar wat is een VPN nu eigenlijk? Op deze pagina zullen we uitleggen wat een VPN precies is en hoe deze oplossing gebruikt wordt voor verschillende doeleinden.

Waar wordt een vpn netwerk voor gebruikt?

VPN staat voor Virtual Private Network en dit kunt u zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Meestal gaat het om een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken via openbare netwerken (internet). Denk aan uw thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk van uw werkgever. Een VPN helpt u om een soort privétunnel of -pijplijn tussen die twee netwerken te maken

Uitleg VPN

Bedrijven en andere instellingen

Voor bedrijven is het handig als medewerkers op het bedrijfsnetwerk kunnen als ze niet fysiek binnen het bedrijf aanwezig zijn. Zo zijn belangrijke bestanden die binnen het bedrijf opgeslagen staan altijd bereikbaar. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van services die op het netwerk draaien.

Ook tussen universiteiten en andere onderwijsinstellingen wordt vaak een VPN verbinding opgesteld om zo effectief informatie uit te wisselen. Op deze manier kunnen studenten en medewerkers gemakkelijk en veilig informatie uitwisselen.

Veilig op openbare netwerken

Wanneer u op een openbaar netwerk inlogd is het voor derde relatief eenvoudig om dat netwerk af te luisteren. Met een VPN verbinding is dit gevaar eigenlijk helemaal geweken. Omdat de data die u verstuurt en ontvangt via een VPN verbinding versleuteld is, zien de personen die uw data onderscheppen alleen maar versleutelde data. Dit kan bijvoorbeeld zeer wenselijk zijn wanneer u gevoelige data via een publiek netwerk wilt verzenden.

Censuur en geografische blokkades omzeilen

Wanneer u gebruik maakt van een VPN verbinding om het internet op te gaan, ziet het er voor een website uit alsof u direct vanaf het ip adres van de VPN server het internet gebruikt. Zo kunt u bijvoorbeeld de indruk wekken dat u in Amerika bent terwijl u gewoon fysiek in Nederland bent.

Als u met uw computer, telefoon of andere apparaat connectie maakt met een server in Amerika lijkt het alsof u in Amerika bent. Dit heeft als voordeel dat u geografisch geblokkeerde content die alleen in Amerika te zien is, toch in Nederland kunt bekijken.

server locatie kiezen

Een ander voordeel is dat u censuur die in bepaalde landen word toegepast kan omzeilen. In China zijn er bijvoorbeeld veel websites geblokkeerd. Ook in Turkije gebeurt het bijvoorbeeld regelmatig dat de toegang tot bepaalde websites en diensten zoals Twitter geblokkeerd worden. Met een VPN verbinding kunnen deze blokkades vermeden worden.

Om censuur en geografische blokkades te omzeilen worden vaak commerciële VPN services gebruikt. Deze bieden het gebruik van hun VPN servers aan in een abonnementsvorm.

VPN privacy

Anoniemer op internet met een VPN

Veel mensen hebben ook simpelweg de behoefte om anoniemer te zijn op het internet. Het feit dat advertentie netwerken een profiel van u proberen te op te bouwen is voor sommige mensen al voldoende om een VPN service af te nemen. In feite verbergt u uw eigen IP adres bij het gebruik van een VPN.

Daarnaast willen veel mensen ook de overheid of internetprovider die ze gebruiken het inzicht in hun data ontzeggen. Ook hiervoor biedt een commerciële VPN oplossing een goede mogelijkheid.

Ben ik echt anoniem met VPN?

Nee, geheel anoniem op het internet bestaat niet. Uw internetprovider weet met wie u contact maakt(de VPN dienst). UW VPN-dienst weet wel wat u doet, maar houdt daar normaal gesproken geen logs van bij. Toch hoeft er maar iemand een tap te plaatsen en u bent gezien. Gelukkig kan dat niet zomaar, dat is zelfs voor een overheid, geheime dienst of andere kwaadwillige geen simpele klus.

Hoe zit het met mijn snelheid?

Gebruikt u een VPN, dan gaat dat altijd ten koste van de snelheid. De aanvraag voor een bepaalde webpagina of andere internetinfo gaat niet meer direct naar die webserver, maar eerst naar de server van uw VPN-dienst, dan naar de webserver, weer terug naar de VPN-dienst en dan weer terug naar u. En dat gaat continu zo door. Heeft u een snelle kabel- of glasvezelverbinding, dan hoeft u er niet eens zoveel van te merken.

Daarnaast heeft u nog de extra rekenkracht die de versleuteling vraagt. Voor een flinke desktop PC geen probleem, maar op sommige mobiele apparaten merkt u het toch wel. In alle gevallen: test eerst of de VPN-dienst snel genoeg voor u is. Veel diensten bieden proefpakketten aan.

Hoe kan ik gebruik maken van een VPN netwerk?

Om in te loggen op een VPN netwerk heeft u een apparaat nodig die verbinding maakt met de VPN server. In de meeste besturingssystemen zit standaard ondersteuning voor diverse VPN protocollen. Daarnaast brengen de verschillende VPN aanbieders vaak gratis software uit waarmee u connectie kunt maken met een VPN server.

Om echt in te loggen in het VPN netwerk heeft u een VPN account nodig. De instantie of het bedrijf dat u de toegang geeft tot de VPN servers zal de inloggegeven van uw VPN account doorgeven

Ook de meeste mobiele apparaten bieden ondersteuning voor connectie met een VPN netwerk. Deze standaard ondersteuning wordt meestal niet gebruikt. De verschillende VPN aanbieders ontwikkelen eigenlijk altijd een eigen app, die veel makkelijker werkt dan de ingebouwde ondersteuning op uw apparaat.

VPN diensten

De laatste tijd zit de opkomst van commerciële VPN services flink in de lift. Deze VPN diensten zijn partijen die verschillende servers beschikbaar stellen om via deze servers het internet te gebruiken.

De grootste reden om zulke diensten te gebruiken zijn vaak privacyredenen. Zo is de verbinding altijd beveiligd zodat andere partijen niet kunnen zien wat u precies doet op het internet. Daarnaast worden de diensten ook vaak aangewend om content met geografische blokkades toch te bekijken.

Een commerciële VPN service heeft bovendien meestal gemakkelijk te gebruiken software voor verschillende besturingssystemen. Het is bijvoorbeeld zeer eenvoudig om op deze manier met uw smartphone connectie te maken met een VPN via een app.

Meer weten over een VPN? neem gerust contact op met Byte Computer in Haarlem!

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Keer terug naar artikelen

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

SNEL EN VEILIG WEER AAN DE SLAG?

U wilt weer een snelle, virusvrije computer? En veilig blijven werken in de toekomst? Laat een expert van Byte Computer naar uw computer kijken

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234