Windows Anniversary Update

Microsoft10 Anniversary Update

De tijden van grote Service Packs voor Windows zijn voorbij. Bij Windows 10 beloofde Microsoft continu verbeteringen door te voeren en deze niet meer op te sparen voor grote updatepakketten. En toch is daar nu de Anniversary Update, een bundel wijzigingen die Microsoft eind maart tijdens zijn Build 2016-conferentie aankondigde.

Toch moet de Anniversary Update niet gezien worden als Service Pack voor Windows 10. Microsoft werkt Windows 10 wel degelijk op regelmatige basis bij, maar voor sommige updates is het simpelweg handiger deze samen te laten vallen, omdat deze van elkaar afhankelijk zijn, ze ongeveer tegelijkertijd af zijn of om diverse andere reden met elkaar samenhangen.

Nu is Windows 10 al meerdere keren bijgewerkt het afgelopen jaar en verscheen er in november vorig jaar ook al een flinke update voor het besturingssysteem. Zo is er dus wel degelijk een Windows as a Service, zoals Microsoft zijn software graag noemt. Maar de manier waarop Microsoft uitpakt met de Anniversary Update, en deze zelfs een eigen naam heeft gegeven, is opvallend.

Die aandacht voor nieuwe functionaliteit hangt samen met het aflopen van de gratis upgrademogelijkheid voor Windows 10. De afgelopen maanden heeft Microsoft, tot aan het belachelijke toe, allerlei trucs uitgehaald om Windows-gebruikers over te laten stappen op Windows 10. Die gratis upgrade-optie liep 29 juli af, en wat werkt er nu beter om nieuwe gebruikers te lokken dan een heel mooi pakket met nieuwe functies en uitbreidingen.

Verbeterd startmenu

Microsoft blijft maar werken aan het startmenu. Het ziet er opnieuw anders uit. Een alfabetische lijst van de applicaties en de mappen op uw systeem verschijnen in het Startmenu als u op Start klikt. In de vorige versies moest u eerst nog Alle Apps aanklikken om de lijst te krijgen. De standaard pictogrammen boven de Startknop zijn nog steeds de sneltoetsen naar uw gebruikersaccount, Verkenner, Instellingen en naar de meest gebruikte applicaties. In de vorige versies kreeg u de volledige namen van die sneltoetsen, maar in Anniversary Update zijn de namen verborgen om meer ruimte te bieden aan het Startmenu, voor onder meer de eerder genoemde lijst met applicaties.

Microsoft Cortana

Slimmere Cortana

Cortana kan nu draaien op het vergrendelscherm, wat betekent dat het altijd draait en altijd luistert naar wat u zegt, of u nu ingelogd bent of niet. Verder is het oude Cortana Reminders-icoon ondergebracht in Cortana, en u kunt foto's of app data in reminders zetten.

U kunt uw persoonlijke assistent hardop vertellen een alarm in te stellen of het weerbericht op te zoeken zonder dat u direct in Windows 10 moet inloggen. Om deze mogelijkheid aan en uit te zetten moet u naar de instellingen van de app. De betreffende schuifknop is te vinden onder Vergrendelscherm.

Cortana blijft wel een snelweg naar Bing. Alles wat u doet met Cortana komt uiteindelijk uit in uw Bing profiel, inclusief uw lokale zoekopdrachten. Met de Anniversary Update kan Cortana echter ook uw bestanden op OneDrive doorzoeken, niet alleen die op uw apparaat.

Microsoft Edge verbeteringen en uitbreidingen

Extensies

De Anniversary Update brengt eindelijk de e tensie-functionaliteit naar Edge. Het installeren van een extensie wordt gedaan via de Windows Store-app: zoek en installeer de extensie die u wilt gebruiken, en vanaf de pagina klik erop om het te installeren in Edge. Eenzelfde manier dus als met Google Chrome. De pictogrammen van de extensies staan aan de bovenkant van uw browser als u klikt op de Meer-knop (die met de drie stippen). Daarin kunt u vervolgens ook de instellingen van elke extensie wijzigen of een extensie verwijderen.

Windows Defender is verbeterd

Wanneer u in Windows 10 een antivirusprogramma van derden installeert, wordt Windows Defender automatisch uitgeschakeld. In de nieuwe update kan Windows Defender echter als extra beveiligingslaag worden gebruikt door periodiek te scannen zonder het andere antivirusprogramma te hinderen.

Heeft u vragen over Windows 10 of de Windows 10 update? Neem gerust contact op met Byte Computer in Haarlem!

SNEL UW COMPUTERPROBLEMEN OPGELOST

Uw computerproblemen snel en efficient opgelost, en u hoeft de deur niet uit!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234