Voorkom een ongewenste Windows 10 update

Er komen steeds meer meldingen bovendrijven waaruit blijkt dat Microsoft een stuk agressiever wordt wat betreft het upgraden van Windows 7 en 8.1 naar Windows 10.

Online zijn er diverse klachten verschenen van gebruikers die opeens Windows 10 op hun PC hebben staan. Zonder dat zij hiervoor toestemming hebben gegegeven, staat ineens de nieuwste versie van Windows op het apparaat. Sommige mensen gaven zelfs aan dat de wijzigingen in diverse documenten, verloren gingen. Hoe kan het dat Microsoft de nieuwste versie van zijn besturingssysteem naar diverse computers doordrukt?

Zelfs gebruikers die een schone Windows 7-installatie hadden draaien op hun computer kregen een dag later een Windows 10 desktop te zien op hun computer. Daarnaast waren er gebruikers die de volgende dag een foutmelding kregen waarin werd gemeld dat de upgrade naar Windows 10 was mislukt. Ook zijn er gebruikers die, ondanks dat Windows 10 belooft uw bestanden met rust te laten, niet meer bij hun bestanden konden door diverse (compatibiliteits)problemen. Voor veel van deze problemen is een oplossing, maar als u deze upgrade in de eerste plaats al niet wilde, zijn de bijkomende problemen extra frustrerend.

Windows10 update

Door Windows 10 verder op te dringen zullen gebruikers ongetwijfeld sneller akkoord gaan met het upgraden en zal de adoptie van Windows 10 nog sneller gaan. Voor mensen die besloten hebben voorlopig niet te willen upgraden kan deze opdringerigheid mogelijk als ongewenst worden ervaren.

Het updateproces van Windows 7 of 8 naar Windows 10 is niet veel anders dan voor (beveiligings)updates. Op dit moment is het vaak zo dat als u de computer afsluit, Windows aangeeft dat er updates klaar staan om geïnstalleerd te worden. De updates heeft Windows op de achtergrond gedownload toen u gebruik maakte van uw computer. Bij het afsluiten van de computer geeft u aan dat u deze updates wilt installeren.

De oorzaak ligt deze keer wellicht bij de beslissing die Microsoft vorige maand heeft gemaakt om Windows 10 als ‘aanbevolen update’ te bestempelen. Dat betekent dat de update automatisch wordt gedownload en geïnstalleerd met andere aanbevolen updates, tenzij u dat zelf uitschakelt.

Ondanks dat wij erg te spreken zijn over Windows 10 en steeds meer gebruikers zonder problemen overgaan naar Windows 10, is er altijd nog een klein deel apparaten die niet goed overweg kan met het nieuwe besturingssysteem. Na het upgraden van Windows 10 is er voor een beperkte tijd nog wel de mogelijkheid om terug te keren naar de vorige Windows versie. Wacht u hiermee te lang? Dan is er eigenlijk geen andere weg terug dan een nieuwe installatie. Dit vereist veel kennis van Windows en u heeft de juiste software nodig.

Wilt u niet upgraden naar Windows 10? Er is een mogelijkheid om de updates uit te schakelen en ook de pop-ups met de melding dat Windows 10 klaar staat niet meer naar voren komen.

Als u op dit moment Windows 7 of 8.1 wil blijven gebruiken zonder moeilijk te doen met uw Windows-instellingen kunt u ook gebruik maken van de GWX control Panel-applicatie. Deze applicatie blokkeert niet alleen de Windows 10 upgrade, het past ook instellingen aan, wist Windows 10 download mappen, installers en programma's.

Naast de GWX control panel-applicatie kunt u ook gebruik maken van Never10. Never10 voert de nodige aanpassingen uit aan het systeem die Microsoft zelf heeft aanbevolen als u Windows 10 niet wil binnenhalen. Aangezien u hiervoor in het register van Windows moet werken, is deze oplossing echter niet voor iedereen even vanzelfsprekend – een fout kan heel wat gevolgen hebben voor de werking van uw apparaat. Bedenkt u zich nadien toch, dan laat Never10 u toe om uw beslissing snel en simpel terug te draaien.

Gratis Windows 10 update

De keuze is aan u of u al dan niet uw systeem wil updaten naar Windows 10, maar onthoud wel dat de deadline om dat gratis te doen snel nadert. Na 29 juli 2016, een jaar na de lancering van Windows 10, zal u een licentie moeten aanschaffen om uw Windows 7/8-systeem te upgraden.

Blijft u liever bij uw huidige besturingssysteem, om welke reden dan ook, dan is dat natuurlijk ook geen probleem. Microsoft voorziet nog ondersteuning voor Windows 7 tot en met 2020 en Windows 8.1 tot en met 2023.

Vragen over Windows 10 of de Windows 10 update? Neem gerust contact op met Byte Computer in Haarlem!

SNEL UW COMPUTERPROBLEMEN OPGELOST

Uw computerproblemen snel en efficient opgelost, en u hoeft de deur niet uit!

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234