Windows10 creators update

Windows 10 creators update

Microsoft heeft na de introductie van Windows 10 diverse kleine en grote updates uitgebracht. De Anniversary Update was de vorige grote update, de Creators Update van april 2017 is de nieuwste.

De naam van de Creators Update komt van de aandacht die Microsoft bij deze versie van Windows legt op het creëren van content.

Uitrol update vanaf 11 april

Microsoft gaat de Creators Update gedurende een aantal weken vanaf 11 april ‘uitrollen’ naar consumenten. Bij de meeste Windows 10-gebruikers komen de updates op het besturingssysteem automatisch binnen.

Dit zijn de meest opvallende wijzigingen in Windows 10 Creators Update:

Verbeteringen in Windows Update

De Windows Update-functie is op de schop gegaan. Als gebruiker heeft u nu meer controle over wanneer grote updates die een herstart van uw computer vereisen, worden geïnstalleerd. Het is zelfs mogelijk om updates een maand uit te stellen. Daarnaast kunt u ook tijden instellen wanneer de computer wel opnieuw mag worden opgestart als een update dat vereist.

Het is niet mogelijk om updates onbeperkt uit te stellen, en updates die geen herstart vereisen kunnen sowieso alsnog gewoon geïnstalleerd worden.

Windows 10 beveiligingscentrum

Beveiligingscentrum & Windows Defender

Windows Defender is nu een belangrijker onderdeel geworden van Windows 10. In het overzicht van het Defender-Beveiligingscentrum ziet u nu bijvoorbeeld wat de status van uw computer is en of er problemen zijn gevonden met Windows Update, de beveiliging of stuurprogramma's die niet juist werken of niet goed zijn geïnstalleerd.

Vanuit hetzelfde programma kunt u diverse herstelfuncties uitvoeren, zoals de nieuwe functie 'Nieuwe start', waarbij u Windows 10 opnieuw kunt installeren met alle laatste updates, die dan direct automatisch voor u worden gedownload.

Mappen maken in Startmenu

Staat het Startmenu helemaal vol met tegels van diverse apps? Maak mappen om apps die bij elkaar horen, te sorteren. Hierbij kunt u meerdere apps verzamelen onder 1 tegel om het menu voor uzelf overzichtelijker te houden, en simpel in gebruik te maken. U kunt bijvoorbeeld alle social media apps of Office applicaties bij elkaar in een mapje zetten. Dit werkt op dezelfde manier als op Android-smartphones en iPhones. Door een app-icoon te slepen op een ander icoon maakt u heel simpel een mapje aan.

Nachtmodus

Het concept van een nachtmodus is dat de kleurtemperatuur wordt verlaagd als de zon onder gaat, waardoor het scherm effectief roder wordt. Blauw licht kan onze hersenen namelijk laten denken dat het nog dag is, aangezien schermen meestal zijn afgesteld op een kleurtemperatuur die vergelijkbaar is met daglicht.

U kunt de nachtmodus handmatig in- en uitschakelen via de quick-toggle in het actiecentrum, maar dat u kunt het ook laten regelen doorWindows. Dat kan door zelf tijden in te stellen, of de zonsop- en -ondergang als leidraad te laten gebruiken. Bovendien kunt u ook de kleurtemperatuur instellen om te bepalen hoe rood het scherm moet worden.

paint 3d

Paint 3D-mogelijkheden

Met Paint 3D is het mogelijk om 3D-objecten en tekeningen te maken, echter blijf de gewone versie van Paint ook nog gewoon bestaan. Gemaakte creaties in Paint 3D kunnen worden afgedrukt op een op Windows 10 aangesloten 3D-printer, maar het is ook mogelijk om uw 3d-objecten door een bedrijf te laten afdrukken en thuis te laten bezorgen.

Ook Microsoft Edge ondersteunt 3D-objecten. Objecten die u heeft gemaakt in Paint 3D kunt u als project uploaden naar Remix3D, een community-site van Microsoft, en de daar aangeboden objecten kunt u ook volledig in Edge bekijken.

Microsoft Edge

Met Edge kon Microsoft weer concurreren met populaire browsers als Google Chrome en Mozilla Firefox. Edge is een snelle en vrij lichtgewicht webbrowser. In het begin was hij naar de smaak van velen zelfs iets té licht - essentiële opties als ondersteuning voor extensies ontbraken. In de Anniversary Update werd die ondersteuning toegevoegd en ook in deze update zijn er weer nieuwe functionaliteiten in Edge.

Linksboven zijn er twee nieuwe knoppen zichtbaar. De linker opent een overzicht van tabbladen die u 'in de wacht heeft gezet', terwijl u met de rechter die functie activeert voor uw huidige tabbladen. Uw openstaande tabs worden dan 'in de wacht' gezet, zodat u met een fris begin verder kunt surfen. Gaat u weer verder met de activiteit waarvoor u die bepaalde set tabbladen nodig had, dan kunt u ze met één klik weer openen.

Ook is Edge weer op een aantal punten verbeterd. Zo krijgt u nu bijvoorbeeld sneller miniaturen te zien van sites die u open heeft staan, is de navigatie verbeterd en is er in de code het een en ander veranderd waardoor afbeeldingen sneller geladen worden. Openstaande tabbladen kunt u nu met een enkele klik verplaatsen naar een apart deel in de browser, handig als u meerdere vensters en tabbladen open hebt staan en de boel weer wilt ordenen.

Gaming-modus

Een van de meer besproken vernieuwingen in de Windows 10 Creators Update, is de zogenaamde Game Modus. Deze modus zou de prestaties in games moeten verbeteren door spellen voorrang te geven op andere processen als het gaat om belasting van de processor, toewijzing van werkgeheugen en een aantal andere zaken

Met diverse gaming-modi kunt u het besturingssysteem optimaliseren voor het spelen van games. Hierbij worden - mits deze functie is ingeschakeld - andere applicaties en services wat minder resources toegekend, waardoor er meer geheugen en processorkracht beschikbaar is voor het spelen van de games.

Naast de gamingmodus heeft Microsoft nog een functie toegevoegd die primair voor gamers is bedoeld. Er kan nu direct vanuit het besturingssysteem gameplay gestreamed worden naar Beam, een streamingservice die vorig jaar werd overgenomen door de softwaregigant. Deze functie is bereikbaar via de gamebar en wellicht niet de meest uitgebreide tool voor streaming, maar wel erg makkelijk in gebruik.

Thema’s downloaden

Het was al mogelijk om Windows een eigen draai te geven door thema’s te downloaden. Denk aan een andere achtergrondfoto, geluiden en kleurstelling. Met ingang van Creators Update zijn er veel meer thema’s beschikbaar.

U kunt ze downloaden via de Windows Store. Er zijn er nu al tientallen. Nu zijn ze allemaal gratis, maar mogelijk komen daar in de toekomst ook betaalde thema’s bij.

Multimedia

Windows 10 Creators Update krijgt ook een aantal andere verbeteringen. Een van de opvallendste is de ondersteuning van diverse Dolby-instellingen voor audio. In de Creators Update wordt bijvoorbeeld Dolby en Dolby Atmos 'uit de doos' ondersteund. Voorheen had u speciale stuurprogramma's van de audiokaartfabrikant nodig om hiervan gebruik te maken, maar vanaf nu kunt u deze functionaliteit standaard gebruiken. Volgens Microsoft werkt dit met vrijwel alle audiokaarten en -chips die deze mogelijkheid ondersteunen.

Problemen met stuurprogramma's voor de videokaart behoren vanaf de Creators Update ook tot het verleden. Als u een universele game downloadt vanuit de Windows Store, zijn de videodrivers die nodig zijn voor het spelen van die game ook direct inbegrepen, zodat u altijd up-to-date bent met de laatste stuurprogramma's. Die drivers worden dan alleen voor die game uit de App Store toegepast.

microsoft cortana

Cortana

Hoewel Microsoft's Cortana nog niet beschikbaar is in het Nederlands, is het wel interessant om te noemen dat dit onderdeel van het besturingssysteem ook een aardige update krijgt. De software kan nu uw computer aan- of uitzetten (met een gesproken commando) en het is mogelijk om het volume harder of zachter te zetten. Ook is het mogelijk om met Cortana muziek af te spelen van de diensten TuneIn en iHeartRadio, als u daarvan de applicatie heeft geïnstalleerd.

Voor ontwikkelaars zijn er ook nieuwe functies toegevoegd, zodat er makkelijker tegen Cortana aan te programmeren is. Het is ook mogelijk om Cortana full-screen te gebruiken, waardoor u uw Windows 10-machine ook kunt inzetten als controlecentrum voor al uw apparaten in het thuisnetwerk. Cortana kan straks ook worden gebruikt om documenten te synchroniseren. Zo kunt u met een spraakopdracht bijvoorbeeld bestanden op uw harde schijf synchroniseren met OneDrive.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste tips? Meld u dan hieronder aan voor de nieuwsbrief en/of volg ons via Facebook, Google & Twitter

Meld u aan via het inschrijfformulier voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de beste computertips en ICT nieuws, de leukste aanbiedingen en diverse kortingen. U ontvangt ook nog eens €5 korting op uw afspraak.

SNEL EN VEILIG WEER AAN DE SLAG?

U wilt weer een snelle, virusvrije computer? En veilig blijven werken in de toekomst? Laat een expert van Byte Computer naar uw computer kijken

Maak gebruik van ons afspraakformulier, of bel op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 18:00 via 023-7516234